slane sufnudle

Slane šufnudle

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 80 min.

Sastojci:
Za šufnudle:
* 1 kg belog krumpira
* 300 g brašna
* 2 jajeta
* malo soli
Za preliv:
* 2 veće glavice crnog luka
* 4 srednja krompira
* 1 ravna kašika mlevene paprike
* 30 ml ulja
* mleveni biber
* so

Priprema:
1. Prvo pripremite testo za šufnudle. Krompir obariti zajedno s ljuskom, ocediti ga od suvišne tečnosti i ostaviti da se ohladi.
2. Ohlađeni krompir oguliti i ispasirati. Sjediniti ga s brašnom, jajima i malo soli, pa umesiti glatko testo.
3. Od testa oblikovati dva valjka. Svaki valjak iseći na manje komade i oblikovati valjuščiće – šufnudle.
4. Za pripremu preliva crni luk očistiti i iseći na kockice, krompir obariti zajedno s ljuskom, ocediti ga od suvišne tečnosti i nakon što se prohladi oguliti i iseći na kockice.
5. U većem tiganju na zagrejanom ulju propržiti crni luk da blago porumeni. Izmaći ga s ringle, pa umešati mlevenu papriku. Dodati kockice krompira, posoliti i pobiberiti po ukusu, te dobro izmešati.
6. U šerpi zagrejati 3 litre vode da proključa. Spuštati u nju pomalo šufnudli i kuvati ih nakon što isplivaju na površinu još 30 sekundi. Vaditi rešetkastom kašikom da bi se ocedile od suvišne tečnosti i spuštati u tiganj s prelivom.
7. Nakon što se sve obarene šufnudle ubace u tiganj, sipati u njega nekoliko kašika tečnosti od kuvanja testa da bi se dobila kremasta tekstura. Tiganj vratiti na ringlu i sve zajedno kratko prokuvati.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category