25.02.2022 Glavna jela

Taljatele s prelivom od račića

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 3 osobe
mrsno jelo
priprema: 60 min.
mirovanje: 80 min.

Sastojci:
Za taljatele:
* 230 g brašna
* 2 jajeta
* 120 g mladog spanaća
* 1/2 kašičice soli + 2 ravne kašike
Za preliv:
* 30 ml maslinovog ulja
* 40 g putera
* 300 g očišćenih račića
* 3 čena belog luka
* 400 g pelata od paradajza
* 50 ml pavlake za kuvanje
* 1 kašičica smeđeg šećera
* 2 grančice bosiljka
* morska so
* 100 ml supe od povrća

Priprema:
1. Spanać izblanširati i ocediti od suvišne tečnosti, pa izmiksati. U vanglici sjediniti brašno s pola kašičice soli i promešati. Dodati jaja i spanać, pa rukom umesiti glatko testo. Ostaviti ga da odmori dvadesetak minuta.
2. Testo iseći na krupnije komade i provući ih kroz presu na mašini (debljinu testa podesiti na dvojku). Krpu posuti brašnom pa na nju složiti istanjeno testo i ostaviti ga da se prosuši 30 minuta. Potom testo ponovo provući kroz mašinu ali kroz odeljak za široke rezance. Oblikovane rezance vratiti na krpu, posuti ih brašnom i ostaviti da se suše 30 minuta.
3. U šerpu sipati dosta vode i dodati dve kašike soli. Nakon što voda proključa spuštati pomalo testa. Taljatele kuvati dok ne isplivaju na površinu. Zatim ih ocediti od suvišne tečnosti.
4. Posebno u šerpi zagrejati maslinovo ulje i puter. Beli luk očistiti i iseći na listove pa ubaciti u šerpu. Kratko pržiti tek toliko da luk zamiriši.
6. Pelat samleti i dodati u šerpu pa kuvati dok ne proključa. Sipati pavlaku za kuvanje i supu od povrća, dodati šećer i sitno seckani bosiljak. Kuvati dok se ne dobije željena gustine.
7. Pred kraj kuvanja ubaciti odmrznute račiće i kuvati još 5 minuta.

Savet u krugu: Da biste proces pripreme jela ubrzali, domaće taljatele zamenite kupovnim.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category