23.03.2022 Predjela

Kroasan pogača

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 50 min.
pečenje: 40 min.

Sastojci:
Za testo:
* 500 g mekog brašna
* 100 ml jogurta
* 100 ml mineralne vode
* 50 ml mleka
* 1 jaje + 1 jaje za premazivanje
* 20 g svežeg kvasca
* 80 g putera + 80 g putera za premazivanje
* 1 kašičica šećera
* 1 kašičica soli
Za nadev:
* 100 g krem sira
* 150 g šunkarice

Priprema:
1. U mlakom mleku razmutiti izmrvljeni kvsac, kašičicu šećera i brašna, pa izmešati i ostaviti da nadođe.
2. Sjediniti polovinu brašna s malo soli i promešati. Dodati jogurt, mineralnu vodu, jaje, nadošli kvasac i omekšali puter. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Ostaviti na toplom da nadođe.
3. Zatim testo podeliti na osam jukica i ostaviti ih da odmore desetak minuta. Jednu po jednu jufku istanjiti u krug, premazati je omekšalim puterom i naslagati jednu preko druge. Poslednju jufku ne premazivati. Testo ostavti da odmori desetak minuta.
4. Gomilicu istanjiti oklagijom u veći krug i unaksrno ga iseći na 16 trouglova. Na širi deo svakog trougla naneti kašičicu mešavine sitnog sira i seckane šunkarice pa urolati.
5. Tepsiju prečnika 30 cm obložiti pipirom za pečenje te u krug poslagati 12 kroasana. Izdvojiti jedan kroasan, malo ga spoljoštiti i vertikalno postaviti u centar. Preostala tri preseći napola i rasporediti oko centralnog kroasana s užim delom okrenutim nadole.
6. Pogaču premazati jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.

Savet: Pečenu pogaču prohladite pa prekrijte prozirnom folijom kako bi ostala meka.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category