salata s leblebijama
01.04.2023 Predjela

Salata s leblebijama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 2 osobe
mrsno jelo
priprema: 40 min.

Sastojci:
* 50 g rukole
* 150 g ajzberg salate
* 2 pink paradajza
* 1 salatni krastavac
* 80 g sirovih leblebija
* 2 struka mladog luka
* 100 g feta sira
* 1/2 limuna
* 1/4 kašičice belog luka u prahu
* 4 kašike maslinovog ulja
* 2 kašike seckanog lista peršuna
Za krutone:
* 4 parčeta bajatog hleba
* 1/2 kašičice belog luka u prahu
* 1/3 kašičice origana
* 1/3 kašičice bosiljka
* 4 kašike maslinovog ulja

Priprema:
1. Ajzberg salatu i rukolu oprati, pa rukolu ostaviti u komadu, a ajsberg salatu iseći na krupnije kocke.
2. Pink paradajz iseći na kocke, salatni krastavac oguliti i iseći na kolutove, mladi luk takođe iseći na kolutove.
3. Leblebije obariti u vodi da nabubre i omekšaju, Ocediti ih od suvišne tečnosti i ostaviti da se ohlade.
4. U većoj činiji sjediniti rukolu, ajsberg salatu, paradajz, krastavac i mladi luk.
5. Za pripremu preliva sjediniti sok od limuna, beli luk u prahu, maslinovo ulje, seckani peršun i malo soli po ukusu. Promešati i preliti preko salate.
6. Za pripremu krutona, bajati hleb iseći na kockice, posuti ih mešavinom belog luka u prahu, bosiljka, origana i soli. Rasporediti u tepsiju obloženu papirom za pečenje i poprskati uljem. Sušiti u zagrejanoj rerni na 150°C dok kockice hleba ne postanu hrskave i rumene.
7. Salatu posuti krutonima i preko njih izrendati feta sir.

Savet: Pripremu salate možete ubrzati ako upotrebite već obarene leblebije iz konzerve.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category