25.01.2022 Praktični saveti

Da frižider bolje radi

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Frižider je uređaj bez kojeg se ne može zamisliti savremeno domaćinstvo i verujemo da ste ubeđeni da ga koristite pravilno. Ali – da li je to zaista tako? Otkrivamo vam nekoliko trikova zahvaljujući kojima će vaš ”ledeni prijatelj” raditi mnogo bolje i duže, a pritom će trošiti manje struje.
Pre svega, važno je znati da ovaj aparat ne sme da stoji tik uza zid jer tako slabije hladi i troši više struje, pa ga treba odmaknuti bar 5 do 10 cm.
Jednom u dva meseca očistite zavojnice (rešetke) na zadnjoj strani frižidera: tankim završetkom usisivača, slabijom snagom, usisajte svu prljavštinu i prašinu sa njih. Nakon toga kondenzator će bolje i lakše raditi, a u to ćete se odmah uveriti jer aparat više neće biti tako bučan. Pre nego što otputujete na godišnji odmor, ispraznite i očistite frižider, isključite ga iz struje i ostavite mu vrata odškrinuta. Ukoliko nije reč o modelu sa samoodleđivanjem, trebalo bi jednom u tri meseca otopiti led koji se nakupio u delu predviđenom za zamrzavanje jer takve naslage otežavaju funkcionisanje uređaja i, posledično, povećavaju potrošnju struje. Kada je reč o održavanju, unutrašnnjost uređeja treba redovno brisati mekanom, čistom krpom natopljenom u rastvor vode i sirćeta (2:1), dok ćete neprijatne mirise neutralisati ako u frižider stavite tanjirić sa sodom bikarbonom ili pak koru limuna.

AndreyPopov/iStock/Getty Images Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category