![pitice s mesom1](https://www.bakinakujna.rs/wp-content/uploads/2024/06/Pitice-s-mesom1-370x280.jpg)
![svedske cuftice](https://www.bakinakujna.rs/wp-content/uploads/2022/07/Svedske-cuftice.jpg)
Švedske ćuftice
![Favorite Favorite](https://www.bakinakujna.rs/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/img/heart.png)
![Loading Loading](https://www.bakinakujna.rs/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/img/loading.gif)
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 50 min.
mirovanje: 30 min.
Sastojci:
* 400 g mlevenog junećeg mesa
* 1 manja glavica crnog luka
* 1 jaje
* 2 čena belog luka
* 1 ravna kašičica mlevene paprike
* 4 kašike prezli
* mleveni biber
* 3 kašike ulja
* 1 kašika putera
* so
Za sos:
* 2 kašike putera
* 2 ravne kašike brašna
* 300 ml juneće supe iz kocke
* 200 ml pavlake za kuvanje
* 1 kašičica senfa
* 1 kašičica vuster sosa
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati.
2. U činiji sjediniti mleveno juneće meso, crni i beli luk, jaje, mlevenu papriku, prezlu, biber i so po ukusu. Rukom izmešati sastojke da bi se dobila ujednačena smesa. Ostaviti je da odstoji u frižideru 30 minuta.
3. Od odstojale smese nauljenim dlanovima oblikovati manje ćuftice.
4. U tiganju zagrejati puter i ulje, pa ubaciti ćuftice i pržiti ih dok ne porumene sa svih strana. Izvaditi ih iz masnoće i ostaviti na toplom.
5. U tiganj s masnoćom dodati dve kašike putera i mešati dok se ne rastopi. Ubaciti brašni i kratko propržiti. Sipati juneću supu i kuvati dok ne proključa. Na kraju umešati pavlaku za kuvanje, senf i vuster sos, posoliti i pobiberiti, pa kuvati dok ne proključa.
6. Dodati pržene ćuftice, te sve zajedno kratko prokuvati.