torta s bananama
28.08.2022 Deserti

Torta s bananama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 45 min.

Sastojci:
Za koru:
* 6 jaja
* 120 g šećera
* 100 g brašna
* 25 g kakaoa
* 1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
* 500 ml mleka
* 1,5 puding s ukusom vanile
* 100 g šećera
* 200 g putera
* 6 banana
Za dekoraciju:
* 350 ml slatke pavlake
* 50 g crne čokolade
* 1 banana

Priprema:
1. Za pripremu kore umutiti belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodati jedno po jedno žumance i na kraju umešati prosejano brašno s praškom za pecivo i kakaom.
2. Smesu sipati u kalup za tortu (prečnika 22 cm) koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Koru peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Proveriti štapićem da li je sredina pečena, pa ako je potrebno produžiti pečenje. Ohlađenu koru preseći poprečno na tri dela.
3. Za pripremu fila razmutiti puding sa šećerom i malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati do ključanja, pa sipati u njega umućenu smesu i nadalje kuvati dok se ne zgusne.
4. U ohlađeni krem umešati puter i sve zajedno izmiksati.
5. Kore nafilovati i naslagati ih jednu preko druge. Na kraju celu tortu premazati tankim slojem fila.
6. Preko fila naneti umućeni šlag od slatke pavlake, bočne stranice obložiti rendanom čokoladom, a odozgo poslagati banane.

Svetlana Belić

Bakini slatkiši

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category