torta s malinama
14.10.2023 Deserti

Torta s malinama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Torta s malinama
Priprema: 60 min.
Pečenje: 3×20 min.
Mrsno jelo


Sastojci:
Za kore:
* 9 belanaca
* 12 kašika šećera
* 3 kašike brašna
Za fil:
* 1 l mleka
* 9 žumanaca
* 9 kašika šećera
* 5 ravnih kašika brašna
* 5 ravnih kašika gustina
* 2 vanil-šećera
* 100 g crne čokolade
* 100 g bele čokolade
* 250 g putera
* 150 g malina
Za dekoraciju:
* 300 ml slatke pavlake
* 50 g malina

Priprema:
1. Za pripremu jedne kore umutiti tri belanceta u čvrst šam postepeno dodajući četiri kašike šećera. Pred kraj mućenja dodati jednu kašiku brašna.
2. Okrugli kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Poravnati je i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
3. Za pripremu fila, u šerpu sipati 700 ml mleka, dodati šećer i vanil-šećer, pa kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti žumanca, brašno i gustin, pa smesu sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
4. Toplu kremu podeliti na dva dela, pa u jednu dodati izlomljenu crnu, a u drugu belu čokoladu i mešati dok se čokolada ne otopi. U smesu od crne i bele čokolade dodati po 125 g putera i izmiksati.
5. Prvu koru vratiti u kalup, premazati je tamnim filom, prekriti drugom korom, pa naneti svetli fil, utisnuti maline i prekriti trećom korom.
6. Ohlađenu tortu izvaditi iz kalupa, premazati je umućenom slatkom pavlakom i ukrasiti malinama.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category