Musaka sa rezancima
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 45 min. pečenje: 30 min.
Sastojci
- 500 g čipkastih rezanaca
- 500 g mlevene junetine
- 2 manje glavice crnog luka
- 3 dl soka od paradajza
- 50 g putera
- 6 dl mleka
- ulje
- muskatni oraščić
- 2 kašike brašna
- 80 g parmezana
- 250 g kačkavalja
- mešavina začina
Priprema
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, pa propržiti na malo ulja. Dodati mlevenu junetinu i nastaviti sa dinstanjem dok meso ne promeni boju.
2. Sipati sok od paradajza, dodati začine po ukusu i kratko prokuvati da bi se dobio umak srednje gustine.
3. Posebno u šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko i neprekidno mešati dok se ne dobije sos gustine jogurta.
4. Dodati muskatni oraščić, parmezan i začine po ukusu pa promešati i skloniti sa ringle.
5. Čipkanu testeninu obariti u slanoj vodi, a zatim je ocediti od suvišne tečnosti.
6. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati testeninu da prekrije dno. Preliti s malo fila od mesa i rasporediti malo bešamel sosa, pa prekriti novim slojem rezanaca. Isti postupak ponoviti još dva puta da bi se utrošio pripremljeni materijal. Završiti s rezancima koje je potrebno preliti s malo bešamela. Peći u zagrejanoj rerni na 200°S oko 30 min. Pred kraj pečenja posuti rendanim kačkavaljem i vratiti u rernu dok se sir ne rastopi.