14.01.2022 Glavna jela

Pile punjeno džigericom

Pile punjeno džigericom
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 90 min.

Sastojci:
* 1 pile od 1,5 kg
* 70 g mesnate slanine
* 1 praziluk
* 1 šargarepa
* 250 g pileće džigerice
* 100 g šampinjona
* 120 g pirinča
* mešavina suvih začina
* mleveni biber
Za prilog
* 800 g krompira
* 80 g putera
* nekoliko kašika mleka
* so

Priprema:
1. Mesnatu slaninu iseći na kockice, praziluk i šargarepu takođe iseći na kockice, šampinjone na listove.
2. Pileću džigericu odvojiti od žilica te i nju iseći na kockice.
3. U šerpi na malo ulja propržiti slaninu a zatim dodati praziluk i šargarepu te sve zajedno kratko propržiti.
4. Umešati džigericu i pržiti je dok ne promeni boju. Zatim ubaciti šampinjone i nastaviti prženje dok pečurke ne omekšaju.
5. Posuti pirinčem i nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok pirinač ne nabubri. Pred kraj dinstanja začiniti mešavinom suvih začina i biberom po ukusu.
6. Pile posoliti spolja i iznutra, pa napuniti pripremljenim filom. Kožicu pileta na otvoru pričvrstiti čačkalicama da fil ne bi iscurio.
7. Tepasiju obložiti papirom za pečenje i poprskati uljem pa ubaciti punjeno pile. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni. Preostali rižoto iskoristiti kao prilog uz gotovo jelo.
8. Posebno obariti krompir u slanoj vodi, ispasirati ga i sjediniti s puterom, dodati nekoliko kašika mleka i dobro izmešati te poslužiti kao prilog.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category