

PROGLAŠENI NAJBOLJI PEKARI SRBIJE


Svečanom ceremonijom i dodelom nagrada najboljim pekarima Srbije zvanično je završena „Pekarijada“ – nacionalno takmičenje za najboljeg profesionalnog i mladog pekara.
U organizaciji kompanije Lesaffre Srbije i uz podršku Unije pekara Srbije više od 200 takmičara oprobalo je svoje pekarsko umeće u pet kategorija: u pravljenju pice, praznog bureka, štrudle sa makom, umetničkog dela na temu tradicije, dok su se mladi pekari nadmetali u pripremi pogačica sa čvarcima. Pobednicima „Pekarijade“ u svim kategorijama, Samidinu Hočkou u kategoriji prazan burek, Nenadu Mrščeviću u kategoriji štrudla sa makom, Valentini Đorđević u kategoriji umetničko delo na temu tradicije i Miloradu Petroviću u kategoriji pizza klasik i kreativna, dodeljene su plakete, medalje i novčane nagrade. Mladi pekari takmičili su se u kategoriji pogačica sa čvarcima, a najbolji među njima, Nikola Lukić nagrađen je zaposlenjem u jednoj od vodećih pekara u Srbiji.
Miodrag Jelić, generalni direktor kompanije Lesaffre za Srbiju, Rumuniju i Bugarsku, naglasio je da je neizmerno ponosan što je Pekarijada postala tradicionalna manifestacija, koja je okupila najbolje pekare iz Srbije.
„Pekarstvo kao struka može da napreduje jedino ako razmenjujemo iskustva i ako smo spremni da se takmičimo, da usvojimo najbolje prakse drugih i da napredujemo svakog dana“, naveo je Jelić.
Predsednik žirija Pekarijade i predstavnik Unije pekara Srbije Nenad Trimčević ukazao je da Srbija ima dugu i vrednu tradiciju pekarstva. „Izuzetno nam je drago što se veliki broj talentovanih pekara prijavio da i na našem takmičenju pokaže deo ovog viševekovnog znanja. Takmičari su iz godine u godinu sve bolji i sve motivisaniji za pobedu“, objasnio je Trimčević.
U revijalnom delu centralne svečanosti Pekarijade, ansambl Una Saga Serbica uzveo je plesni performans, dok su Ana Štajdohar i njen bend izveli pesmu u čast Pekarijade. Dodeljene su i brojne specijalne nagrade, a organizatori su najavili i novi ciklus takmičenja za najboljeg pekara Srbije za početak sledeće godine.
more from category


Kako da napravite savršen slavski kolač za Đurđevdan
Slavski kolač kakav do sada niste probali!
pročitaj još