gorenje stepbake
25.05.2023 Promocija

Spasovdan i narodni običaji

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

gorenje multilevel baking 3 (1)

gorenje perfectgrill

Veliki deo pravoslavnih Srba danas proslavlja slavu koja je simbol pobede nad smrću – Spasovdan. U našem narodu se još iz davnina čuvaju mnogi lepi običaji za „Dan spasa” koji se proslavlja isključivo u četvrtak, 40 dana nakon Uskrsa. Evo zašto se na ovaj dan priprema jagnjetina i cicvara, stabala kite vencima, ne jede ništa dok se ne okuse jagode i ne spava preko dana.

U narodu se veruje da upravo na Spasovdan svako treba da napravi krstić od leskovih grančica kako bi se sačuvali od zla tokom cele godine.

Ponegde se zadržalo i verovanje da se na ovaj dan ne jede ništa dok se prvo ne okuse jagode. Poznato je i da ne treba spavati preko dana jer to znači da će se dremati tokom čitave godine. Mnogi muškarci se ne briju, žene ne umivaju, a deca ne kupaju tog dana. Obavezni deo slavske trpeze su jagnjetina i cicvara. Nekada su ljudi nakon obreda u crkvi, goste vodili kući na bogat slavski ručak. I danas se gosti okupljaju i pripremaju izdašna slavlja, ali je domaćicama posao mnogo lakši, velikim delom i zahvaljujući inovativnim funkcijama brenda Gorenje, zahvaljujući kojima su  kuvanje, pečenje i prženje znatno lakši i brži.

Gorenje OptiBake ugradna rerna poseduje jedinstvenu SteamAssist funkciju koja stvara idealno parno okruženje, pa će tako, recimo, pogača koju pripremate lepo narasti tokom pečenja i dobiti hrskavu koricu. Zahvaljujući Multilevel baking-u, u Gorenje rerni ćete moći da pečete čak pet jela istovremeno što će znatno ubrzati proces pripreme hrane. Još boljem iskustvu doprinosi opcija HomeMade, odnosno oblik specijalno dizajniran da osigura stabilnu temperaturu u rerni, pa će zagorela ili neravnomerna pečena jela postati vaša prošlost.

Kod Gorenje ugradnih ploča, oduševiće vas funkcija AutoDetect indukcione ploče koja automatski prepoznaje poziciju i veličinu posude i u skladu sa tim uključuje odgovarajuću zonu za kuvanje. Tu je i IQcook sistem koji omogućuje odabir različitih programa kuvanja, svaki sa podešavanjima vremena i temperature, pa grilovanje, zagrevanje, topljenje i odmrzavanje hrane više neće biti briga.

Kako bi čišćenje nakon pripreme velike količine hrane bilo lako, brzo i jednostavno, Gorenje je pripremilo novu generaciju UltraClean mašina za pranje posuđa. Obožavaćete opciju Intensive CleanZone za čišćenje najtvrdokornijih mrlja, kao  i ExtraHygiene sa UV tehnologijom koja uklanja 99,9 odsto bakterija i virusa na nižoj temperaturi.

Uz ove i brojne druge pogodnosti jedinstvenih Gorenje kuhinjskih uređaja, vama preostaje da na Spasovdan uživate u slavskoj trpezi sa vašim najmilijima i obavljanju starih pravoslavnih srpskih običaja.

Gorenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category