jednostavna torta s kafom
08.07.2023 Deserti

Jednostavna torta s kafom

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 25 min.

Sastojci:
Za koru:
* 4 jajeta
* 140 g šećera
* 1 vanil-šećer
* 50 g brašna
* 1/2 kašičice praška za pecivo
* 50 g crne čokolade
* 3 kašike prezli
* 140 g mlevenih badema
Za preliv:
* 100 ml čokolade za kuvanje
* 100 ml slatke pavlake
Za fil:
* 500 ml slatke pavlake
* 50 g šećera u prahu
* 50 g mlečne čokolade
* 3 kašičice instant kafe
* 1 kašika vode
* 1 vanil-šećer
Za dekoraciju:
* čokoladne kuglice

Priprema:
1. Prvo pripremiti koru. Čokoladu otopiti na pari i ostaviti da se prohladi. Belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer i vanil-šećer. Dodavati jedno po jedno žumance i sipati prohlađenu čokoladu neprekidno muteći mikserom.
2. Posebno sjediniti brašno, prezlu, prašak za pecivo i mlevene bademe, pa varjačom umešati u smesu. Okrugli kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.
3. Pečenu koru ostaviti u kalupu da se ohladi, a zatim je izvaditi i poprečno preseći napola. Posebno pripremiti preliv. Slatku pavlaku zagrejati do ključanja, te je preliti preko čokolade i mešati dok se ne rastopi. Ganaš prelivom premazati kore.
4. Za pripremu fila, slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag postepeno dodajući šećer u prahu i vanil-šećer. Mlečnu čokoladu rastopiti na pari i ostaviti da se prohladi.
5. Prohlađenu čokoladu postepeno dodavati u šlag od slatke pavlake i mutiti mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa. Instan kafu rastopiti u malo vode i umešati u fil.
6. Fil sipati u dresir džak. Prvu koru postaviti na tacnu i preko nje istisnuti polovinu fila. Prekriti drugom korom i postupak filovanja ponoviti. Dekorisati čokoladnim kuglicama.

Dragana Stanišin

Bakina kujna

Zoran Stanišin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category