mancmelou torta
20.01.2023 Deserti

Mančmelou torta

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 2×20 min.

Sastojci:
Za kore:
* 10 belanaca
* 10 kašika šećera
* 100 g mlevenih lešnika
* 4 kašike brašna
Za fil:
* 700 ml mleka
* 10 žumanaca
* 3 pudinga s ukusom vanile
* 1 kašika brašna
* 2 vanil-šećera
* 250 g šećera
* 250 g putera
* 100 g čokolade
* mančmelou po potrebi
Za ukrašavanje:
* 350 ml slatke pavlake
* kapljice bele čokolade

Priprema:
1. Za pripremu jedne kore umutiti 5 belanaca u čvrst šam postepeno dodajući 5 kašika šećera. Odvojeno sjediniti 50 g mlevenih lešnika sa 2 kašike brašna, pa varjačom umešati u šam.
2. Okrugli kalup prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Na isti način ispeći još jednu koru.
3. Za pripremu fila u šerpu sipati 500 ml mleka, dodati šećer i vanil-šećer, pa kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti žumanca, puding i brašno, pa smesu sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
4. U ohlađen krem od pudinga, dodati omekšani puter i umutiti mikserom.
5. Penasti deo mančeloa odvojiti od keksa, pa keks iseći na kockice.
6. Fil podeliti na tri dela. U prvi deo dodati seckani keks, u drugi otopljenu čokoladu, a u treći deo ne dodavati ništa.
7. Prvu koru vratiti u kalup i premazati je filom s keksom. Preko njega naneti penasti deo mančmeloa i premazati ga žutim filom. Prekriti drugom korom i odozgo naneti čokoladni fil.
8. Ohlađenu tortu izvaditi iz kalupa i premazati umućenim šlagom od slatke pavlake.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category