bundevice
03.01.2024 Predjela

Bundevice

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Bundevice

za 8 osoba

mrsno jelo

priprema: 60 min.

mirovanje: 20 min.

pečenje: 30 min.

Sastojci:

* 350 g brašna

* 1 šolja pasirane bundeve (oko 1 kg sveže bundeve)

* 15 g svežeg kvasca

* oko 150 ml mleka

* 50 g rastopljenog putera

* 2 kašike šećera

* 1 jaje za premazivanje

* prstohvat soli

* bademi ili orasi

Priprema:

1. Budevu oljuštiti, iseći na kockice i rasporediti na dno pleha. Peći je oko pola sata na 200°C dok potpuno ne omekša, a zatim je ispasirati u blenderu u fini pire.

2. Razmutiti kvasac u toplom mleku s malo šećera i brašna. U posebnoj posudi pomešati brašno, šećer i so, dodati pripremljeni kvasac, rastopljen puter i pasiranu bundevu te s mlakim mlekom zamesiti testo. Ako je potrebno dodati još malo brašna ili tečnosti.

3. Testo pokriti i ostaviti da odmara 15-20 minuta, a zatim ga podeliti na 15 delova i oblikovati loptice.

4. Svaku lopticu uveziti kanapom tako da se dobije izgled bundevice. Ne treba previše zatezati kanap. Tako oblikovane bundevice poređati na pleh i premazati umućenim jajetom.

5. Na vrhu svaku lopticu pritisnuti drškom varjače kako bi se napravilo udubljenje, pa u svako staviti po parčence badema ili oraha.

6. Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Pažljivo ukloniti kanap dok se bundevice sasvim ne ohlade.

Napomena: Filujte ih slanim ili slatkim nadevom, tako što ćete u svaku lopticu, pre pečenja, utisnuti po komadić sira ili čokolade

Svetlana Belić

Bakina peciva

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category