21.11.2017 Glavna jela

Musaka s boranijom

za 4 osobe

Priprema: 45 min.

Pečenje: 40 min.

Mrsno jelo

Sastojci

  • 700 g mlade boranije
  • 1 kašika seckane mirođije
  • 250 g mlevene junetine
  • 250 g mlevene piletine
    100 g celera
  • 2 dl soka od paradajza
  • 2 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 30 g margarina
  • 2 kašike brašna
  • 1 jaje, ulje
  • 4 dl mleka
  • mešavina začina

Priprema

1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, celer i šargarepu oguliti i izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti crni luk, a zatim dodati celer i šargarepu te i njih propržiti.
3. Zatim dodati mleveno juneće i pileće meso, sipati sok od paradajza i kuvati na umerenoj temperaturi dok suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj kuvanja dodati začine po ukusu.
4.  Beli luk izrendati na sitno rende, pa u odvojenoj šerpi kratko propržiti na ulju. Dodati boraniju, mirođiju i začine po ukusu. Dinstati dolivajući malo vode po potrebi dok boranija ne omekša.
5. Pripremiti bešamel. U manjoj šerpi otopiti margarin, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko uz neprekidno mešanje dok se ne dobije ređi sos. Pred kraj kuvanja začiniti po ukusu. U gotov sos umešati žumance.
6. Zemljanu posudu nauljiti i u nju sipati polovinu dinstane boranije. Preko nje rasporediti fil od mesa i naneti preostalu boraniju. Preliti bešamel sosom i kratko zapeći u rerni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category